Leuke activiteiten omgeving Anderen Drenthe

Dankzij de centrale ligging van Boomhut Tolhek, een ideaal uitgangspunt om Drenthe te ontdekken.

Hieronder een greep uit de vele activiteiten en bezienswaardigheden die Drenthe rijk is. Allemaal goed bereikbaar vanuit het dorp Anderen waar de boomhut gevestigd is. Vrijwel de meeste uitjes zijn het jaarrond open. En bieden een gevarieerd aanbod activiteiten voor zowel de jong en ouder.

Wandelen, fietsen en uitjes in de directe omgeving van de boomhut

In de directe omgeving van Landgoed Tolhek zijn een keur aan fiets- en wandelroutes. Ontdek daarom het Drentsche landschap met de fiets of te voet. Je kan natuurlijk je eigen fietsen meenemen op vakantie. Wil je een fiets huren geef dit dan aan bij je boeking of informeer bij de verhuurder.

Mooie plekken om te fietsen en wandelen zijn onder andere Boswachterij Gieten-Borger, de heidelanden van het Balloërveld. Of loop eens een stukje van het Pieterpad. Deze wandelroute loopt namelijk ook langs het landgoed.

Balloerveld Drenthe. foto Steven Groothuismink.
Het Balloërveld Drenthe, een genot in ieder jaargetij.

Heidelandschap ’t Balloërveld (500 m.)

Vlakbij ons landgoed ligt het heidelandschap Balloërveld. Dit is een prachtig Natura 2000 natuurgebied met grassen, dennen, vennen en kleine zandvlaktes. Ook zijn hier overblijfselen van karrensporen van een periode voor de middeleeuwen en oude grafheuvels uit de ijzertijd te vinden.

De Herders van Balloo

Op het Balloërveld lopen Drentse heideschapen. Deze worden begeleid door ‘De Herders van Balloo’. Zij beheren de heidevelden in opdracht van Staatsbosbeheer. Neem eens een kijkje bij ‘de Schaapskooi’. Dit informatie centrum is zeven dagen per week geopend van 10:00 tot 17:00 uur. En hier kan je naast het bewonderen van de schapen ook wol en andere producten kopen.

Schaapskudde Drenthe
Spot de Drentsche heideschapen op het Balloërveld.

 

Joytime – De stoerste speeltuin van Drenthe (5,5 km)

Outdoor Belevingspark

Midden in het bos van Grolloo aan het recreatiemeer ‘De Kleine Moere’ vindt je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Hier kan je het hele jaar door terecht voor een breed scale aan leuke out- en indoor activiteiten. Zo zijn er uitdagende klimwanden. Is er een hindernis en survivalbaan. En vele andere activiteiten zoals boogschieten en mountainbiken. Met mooi weer kan je suppen of kanoën op het recreatiemeer. Het fijne is dat je met één entree kaartje toegang hebt tot meer dan twintig activiteiten in het recreatiepark.

Activiteiten en Klimpark Joytime
Een van de zes parcours in het Klimpark @Joytime in Grolloo. Slechts vijf minuten vanaf het Landgoed.

Klimpark Grolloo

Daarnaast zijn er in het Klimpark zes avontuurlijke parcours die variëren tussen de twee en tien meter hoogte. Inclusief meerdere uitdagende kabelbanen welke deels over het water gaan. Voor de kleinere kids is er het Kleintje klimpark. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar t/m lengte van 1,35 m. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fijne familiedag. Ontdek de mooie bossen van Grolloo op sportieve wijze en bezoek de stoerste speeltuin van Drenthe. Joytime is slechts 5 minuten rijden vanaf boomhut Tolhek. Check de site voor meer actie: joytime.nl

 

 

Ontdek het bosleven. Boomkroonpad in Drouwen (7 km)

In dit buitencentrum van Staatsbosbeheer kan je van alles bekijken over het leven in het bos. Het is een startpunt voor wandelingen en fietsroutes en er is een bezoekerscentrum. In het ‘Lorken Speelbos” kunnen de jongere kinderen zich uitleven met klimmen en het bouwen van hutten. En voor de kleintjes is er een kabouter wandelroute (1,5 km).

Zoek het hoger op en maak een wandeling over het Boomkronenpad. Dit is een mooie en korte wandelroute door de toppen van de bomen. Deze route door de boomtoppen is niet heel lang en daarom combineren de meeste gasten dit met een langere of korte wandeling door het bos. Het Boomkroonpad te Drouwen is slechts een klein kwartiertje rijden vanaf boomhut Tolhek.

Wandelen met de kinderen in Drenthe. foto Steven Groothuismink.
Lekker wandelen in de bossen van Drenthe.

 

Hunebedcentrum Borger (12 km)

Drenthe is het land van de hunebedden. Grafmonumenten die hun oorsprong kennen in de ijstijd zo’n 5.000 jaar geleden. Daarom wordt Drenthe ook wel de Oerprovincie van Nederland genoemd.

In het plaatsje Borger staat de grootste hunebed van Nederland. En Borger heeft ook de grootste hunebed dichtheid in Nederland. Vandaar is hier ook het Hunebedcentrum gesitueerd. Een echte aanrader. Ontdek hier het verhaal van de Drentse prehistorie en haar bewoners. Wandel door het Oertijdpark en de Keientuin. In het Oertijdpark maak je een reis door de tijd. Van tijd tot tijd zijn hier zelfs ‘echte oermensen’ te zien. Zij vertellen hoe het leven van alledag er toen aan toe ging. Daarom is bij het Hunebedcentrum is ook de poort van Hondsrug UNESCO Geopark gevestigd. De Hondsrug vormt samen met een deel van het omringende gebied het enige geopark van Nederland.

Het Hunebedcentrum van Borger is slechts een klein kwartiertje rijden vanaf de boomhut. Check voor meer info: hunebedcentrum.eu

Oerpark Hunebedcentrum Borger.
Oerpark Drenthe onderdeel van Hunebedcentrum Borger.

 

Zwembaden in de buurt (6/8 km )

In de omgeving Anderen Drenthe zijn diverse openlucht zwembaden. In het zomerseizoen kan je terecht in een van de buitenzwembaden in de omgeving. Bijvoorbeeld bij Zwembad ’t Zwanenmeer in Gieten op circa tien minuten rijden vanaf de boomhut. Of bij het grotere Zwembad De Borghoorns met drie buitenbaden in Annen. Ongeveer 15 minuten rijden vanaf het vakantieverblijf. De buitenzwembaden zijn meestal open van begin mei tot half september.
Ook kan er gezwommen worden bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo (5 min.). Waar je ook het Outdoorpark Joytime kan bezoeken.
Zwemmen kan ook in recreatiemeer ’t Gasselterveld. Een mooi meertje midden in het bos van de Boswachterij Gieten met een mooi zandstrandje. Een overdekt subtropisch zwembad ‘Tropiqua’ tref je in Veendam. Vraag aan de beheerder van de boomhut naar meer zwemgelegenheden in de omgeving.

 

Bezoek Assen (8 km) en Groningen (25 km)

Alhoewel onze meeste gasten komen voor de rust en ruimte en ontspannen in de natuur. Kan een bezoekje aan deze steden zeker de moeite waard zijn. Allereerst kan je in je prettig winkelen in Assen. Of een bezoek brengen aan de markt (elke woensdag en zaterdag). De hoofdstad van Drenthe is ongeveer een kwartiertje rijden van het dorp Anderen.
Groningen is circa 25 minuten rijden vanaf de boomhut. Deze bruisende stad heeft alle faciliteiten, winkels en vele horeca gelegenheden. Een bezoek aan het Groninger Museum mag daarbij niet ontbreken. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag is er markt in het centrum van Groningen.

Het Drents Museum in Assen (circa 8 km)

Midden in centrum van Assen in een historisch pand worden (moderne)kunst, archeologie tentoon gesteld. Toegankelijk voor jong en oud. Een museum met enkele topstukken van internationale allure. Tot de vaste collectie behoren de oudste boot ter wereld, imposante mammoetbotten, bijzondere bodemvondsten uit hunebedden en grafheuvels. En vanzelfsprekend de beruchte Drentse veenlijken. Maar ook hedendaagse kunst. Bovendien erg leuk voor kinderen is een bezoek aan het ‘levende Poppenhuis’. Voor meer informatie over de wisselende tentoonstellingen en openingstijden kijk op drentsmuseum.nl.

Mini dierenhuis Zoo Bizar (17 km)

Een kleinschalige mini dierenpark gevestigd in een schuur in het monumentendorp Orvelte. Ontmoet de naakte rat, wandelende takken, gordeldieren, vleermuizen, mangoesten en vele andere kleine exoten. Een leuk en leerzaam uitje voor het gezin. De kinderen mogen onder begeleiding de vreemde dieren aaien. De eigenaar of gids kan alles vertellen over de dieren, welke uiteraard ook goed worden verzorgt. Zoo Bizar is goed te combineren met een bezoek aan het museumdorp Orvelte en is ongeveer 25 minuten rijden vanaf ons Landgoed. 

Leuk uitje voor jonge kinderen. Kabouterland Exloo (17 km)

Bezoek het Kabouterland in Exloo. Een leuke speeltuin voor kleinere kinderen. Maak een spannende wandelling door de trollen-grot en het onderaardse dorp van de kabouters. Ontmoet leuke dieren uit verre landen en verken de mysterieuze kasteelruïne. Deze activiteit met een hoog Rien Poortvliet gehalte is vandaar vooral leuk voor de jongste kinderen.

Voor meer activiteiten raadpleeg de folder(s) op Minicamping Tolhek op loopafstand van de boomhut.

Boomhut Tolhek Anderen Drenthe.

Home Foto’s